10 věcí, které na jarní prohlídce zachrání auto i vaše zdraví

V autě na operativní leasing si starosti s údržbou dělat nemusíte. Termíny pohlídáme a zbytek obstarají naše smluvní servisy. A s čím vším vám servis pomůže?


1. Prevence

Preventivní návštěvu lékaře nepodceníte. I s autem je třeba pravidelně chodit do dobrého servisu. Profesionálové vám mimo jiné zvládnou zkontrolovat stav akumulátoru nebo provést diagnostiku, což jde svépomocí jen velmi obtížně.

Jak u lidského těla, tak i u aut platí, že čím dřív se problém odhalí, tím snadněji (u vozidla především levněji) jej lze řešit. A právě jaro je ideální doba, kdy nechat auto prohlédnout do posledního šroubku. 


2. Klimatizace

Abyste cítili jarní svěžest i se zavřeným okýnkem, je potřeba věnovat speciální pozornost klimatizaci. Jízda se zanedbanou klimatizací je pak nejen nepříjemná, ale může být i nebezpečná. Během dlouhého zimního spánku se v ní totiž mohly zabydlet plísně a bakterie, které dokážou způsobit pálení očí, bolesti hlavy a v krajních případech také zápal plic.

Se základním čištěním pomůže dezinfekční sprej, ale pamatujte, že poctivou údržbu v servisu nenahradí. Je totiž potřeba dobře zkontrolovat těsnění, klimatizaci poctivě vyčistit a případně i doplnit chladicí médium.

Obecně se doporučuje kontrolovat stav klimatizace aspoň jednou ročně, nejlépe předtím, než ji budete využívat naplno.


3. Zbavení nečistot

Střídání teplot, posypová sůl, štěrk i břečka daly autu v zimě pořádně zabrat. Než s ním vyrazíte na jarní výlety nebo důležité schůzky, věnujte čištění čas. Pamatujte, že projet myčkou nestačí.

i přípravě auta na jaro zkuste vsadit na ruční mytí s wapkou a aktivní pěnou. Tahle dvojka si poradí i se špínou, na kterou jsou kartáče krátké. A když už budete u umývání, nezapomeňte na interiér.

Opomenout byste neměli ani dutiny. Přes zimu se v nich mohlo usadit hodně nečistot a hrozí, že kvůli nim začne auto rezivět. I zde je nejspolehlivější navštívit servis.

 

4. Kola

V průběhu dubna je potřeba auto přezout na letní kola. O jejich výměnu se u auta na operativní leasing postaráme my. Když už ale budete v servisu, nechte zkontrolovat tlak i hloubku dezénu.

Tu si raději nechte přeměřit na více místech kola. Pokud budou gumy „sjeté“ nerovnoměrně, dost možná bude problém v geometrii. A jak jsme si řekli na začátku, čím dřív…


5. Brzdy a podvozek

Zima je náročná také pro brzdy a podvozek. Sůl a drobné kamínky se často dostanou i do těch nejmenších skulinek, zanesou je nečistotami, a auto tak může začít rychle korodovat. Nezapomeňte, že nechat si zkontrolovat brzdy je důležité nejen pro životnost auta, ale především pro vaše bezpečí.


Stále v pohybu díky pravidelné údržbě

    • Nejen při přípravě auta na jaro je jeho údržba důležitá. Operativní leasing Drivalia vám vždy připomene, kdy je potřeba ho navštívit. A pokud se stane nečekané, objednáte se tam snadno online nebo na 24/7 zákaznické lince. Užívejte si jízdu a péči o auto nechte na nás.



6. Stěrače

Víte, že časté střídání teplot a tvrdý led na sklech dokáže snížit účinnost stěračů? Proto se vyplatí zkontrolovat jejich kondici a případně je vyměnit. A jak poznáte, že je čas na nové? Když stěrače dosluhují, zanechávají za sebou na skle stopy a vodu neodstraňují, ale spíš „rozmazávají“. Nezapomeňte také vyměnit kapalinu v ostřikovačích


7. Kapaliny

Kromě kapaliny v ostřikovačích si zkontrolujte také všechny ostatní. V servisu zjistí, jestli má vaše auto dostatek motorového oleje a chladicí nebo brzdové kapaliny.


8. Filtry

Filtry není potřeba měnit často, ale se začátkem jara se vyplatí zkontrolovat, jestli ještě slouží. Olejový filtr se mění společně s výměnou oleje, kvůli alergiím a plísním ale dejte pozor také na ten pylový. Jeho výměna se radí přibližně každých 15 tisíc kilometrů.


9. Povinná výbava

Společně s novou sezónou je třeba dát pozor na řadu detailů, jejichž zanedbání může přinést nejednu nepříjemnost. Zkontrolujte (a případně doplňte) hlavně lékárničku, výstražný trojúhelník nebo reflexní vestu.


10. Svěřte se do správných rukou

Příprava auta na jaro není jednoduchý úkol, obzvlášť pokud máte hodně jiné práce. Abyste měli jistotu, že nic nezanedbáte, svěřte vozidlo do rukou odborníků. Ti vozidlo prohlédnou skrz naskrz a odhalí i to, co oko běžného smrtelníka přehlédne.

Auto na operativní leasing objednáte do servisu za pár minut online nebo na nonstop zákaznické lince. Dopřejte mu prémiovou péči pro ten nejlepší zážitek z jízdy.




Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto