5 tipů, jak pečovat o auto a vyhnout se doplácení na konci operativního leasingu

Už nějakou dobu brázdíte silnice v autě na operák a tahle jízda se vám zatím celkem líbí. Leasingovka se o vás stará a vy si nemusíte s ničím dělat starosti. Jediné, co vám trochu dělá vrásky na čele, je obava, zda vám leasingová společnost na konci nevystaví fakturu za nadměrné opotřebení. 

Splátky operáku jsou totiž spočítané na zůstatkovou hodnotu auta, která odpovídá běžnému opotřebení. Pokud auto opotřebujete více, bude jeho zůstatková hodnota nižší než ta spočítaná a splátka na ni nestačí. Kdyby tohle auto bylo vaše, také byste si větším poškozením snížili jeho hodnotu a hůře by se vám pak prodávalo.

Tady je pár užitečných tipů co dělat, nebo naopak nedělat, abyste se doplácení na konci operativního leasingu vyhnuli. 


1. Lepší pozdě nežli později

A to zejména pokud jde o to oznámit leasingovce, že se s autem něco přihodilo. I když to vypadá třeba na neškodný škrábanec na kapotě nebo lehce promáčknutou karoserii. Hlásit co nejdřív se vyplatí také ztracené klíče nebo techničák. Třeba ve společnosti Drivalia jsme řidičům 24/7 k dispozici na lince +420 296 333 666. Když si takovou zdánlivou maličkost necháte pro sebe, nemůže ji pokrýt vaše pojistka a na konci operáku se z ní může stát zbytečná položka na faktuře. Manuál opotřebení vám řekne víc o tom, co bude inspektora při předávání zajímat.


2. Auto jako bezzásahová zóna

Za neschválené zásahy do pronajatého vozidla vám leasingovka asi příliš nepoděkuje. Tím se rozumí třeba jen montáž držáku na telefonu, pokud jej přišroubujete k palubní desce. A takové tažné zařízení je dokonce potřeba zapsat i do techničáku. S autem na operák je lepší zacházet podobně jako s pronajatým bytem, ve kterém si nemůžete vrtat do zdi ani dělat změny v jeho dispozicích. Věnujte pozornost podrobnému Driver setu, který dostanete společně s autem.


3. Pečovat jako o vlastní

Tohle vypadá jako fakt, který není potřeba připomínat, ale pečovat o auto na operák jako o vlastní, se vám vyplatí. Není potřeba se v noci budit hrůzou kvůli šmouze na řadicí páce, ale dlouhodobě dávat pronajatému autu tu nejlepší péči výrazně snižuje riziko, že se inspektorovi, který bude na konci auto prohlížet, něco nebude líbit. Zjistěte, jak celý proces vrácení vozu vlastně probíhá, ať víte, co od něj čekat.


4. Zabezpečení nadevše

Další notoricky známá věc, která vypadá, že ji není třeba opakovat, je správné zabezpečení půjčeného auta. Divili byste se, kolik řidičů na něj stále zapomíná. Když není auto dobře zabezpečené, existuje vyšší riziko, že se přihodí něco, co by na faktuře za nadměrné opotřebení mohlo bolet. Když půjčené auto dobře nezabezpečíte a někdo ho poškodí, ani vaše pojistka škodu v takové situaci nemusí krýt. Proto se vždycky před tím, než auto na operák opustíte, ubezpečte, že má aktivní všechny bezpečnostní systémy. Použijte také instalované zabezpečení vozidla. 

5. Předprohlídka, když chcete být v klidu

Pořád vás děsí, že při vrácení vozu budete doplácet? U společnosti Drivalia se můžete objednat na předprohlídku. Za 1 220 Kč se na auto podívá inspektor a přesně vám řekne, kolik byste leasingovce za nadměrné opotřebení zaplatili. A vy se pak můžete rozhodnout, jestli jde o přijatelnou částku, nebo vůz necháte opravit a vrátíte ho v perfektním stavu, některé opravy vám navíc může uhradit pojišťovna. Pokud předprohlídka vypadá jako to pravé ořechové, objednejte si ji na carremarketing@leaseplan.cz.


Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto