Alkohol za volantem. Kdy můžete po skleničce do provozu a jak poznat opilého řidiče?

I malé množství ovlivní vaše reakce 

Každý z nás reaguje na požití alkoholu jinak. Podle odborníků už jedno pivo může zhoršit pozornost a vaši schopnost soustředit se. A čím víc ho v krvi máte, tím složitější je udržet auto v jízdním pruhu, tím víc roste agresivita anebo se vaše reakce na změny v provozu zpomalují. 

Měli jste večer před jízdou živější večírek? Kvalitní alkoholtester vám řekne, jak na tom jste. Pokud nenadýcháte, dejte si pozor také na kocovinu. I když alkohol už v krvi být nemusí, vaše řízení to i tak ovlivňuje. Pokud se tedy necítíte dobře, za volant radši nesedejte.


Od ledna 2024 je pokuta za jízdu pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek 7000 až 25 000 Kč, 6 bodů (nad 0,3 ‰) a zákaz řízení na 6 až 18 měsíců.


Jak rychle se alkohol odbourává z těla? 

Čas bude mít každý řidič jiný a závisí na tělesné konstituci, pohlaví, zdravotním stavu, užívání léků a také na intenzitě konzumace. Čím víc skleniček vína, půllitrů piva nebo panáků pálenky vypijete, tím se doba střízlivění prodlužuje. Orientační časy jsou následující:

-    Jedno velké 10stupňové pivo bude průměrný 85kilový muž zcela odbourávat zhruba dvě a čtvrt hodiny. Průměrné 60kilové ženě to potrvá téměř tři a tři čtvrtě hodiny. 

-    Dvě deci vína u průměrného muže a ženy trvají ještě zhruba o 15 minut, respektive 20 minut déle. 

-    Pokud si dáte panáka tvrdého (40 % alkoholu a více), počítejte se třemi a čtvrt hodinami u průměrného muže a cca se třemi a tři čtvrtě hodinami u průměrné ženy. 


Přesnější výpočet odbourávání alkoholu poskytne například kalkulačka na webu BESIP. Znovu však upozorňujeme, že výpočet je vždy jen orientační a může se u každého jedince lišit.  


Dechové zkoušce se radši nevyhýbejte 

V Česku je od roku 2010 standardem provádět dechové zkoušky při každé silniční kontrole. Pokud přístroj ukáže přítomnost alkoholu, následuje další test pro vyloučení možné chyby. I kdybyste měli o svém stavu pochybnosti a něco málo jste popili, doporučujeme dechovou zkoušku neodmítat. Hrozila by vám totiž sankce až 50 tisíc korun, případně i ztráta bodů či zákaz řízení. 


Cestujete do zahraničí? Prověřte si místní pravidla 

Například jihoevropské země jsou v přístupu k alkoholu za volantem obecně benevolentnější (liší se stát od státu), na určitou toleranci však nespoléhejte. Zpravidla totiž platí jen do okamžiku, než nastane nehoda. A pokud při ní budete takzvaně „pod vlivem“, pojišťovna vám žádné škody neuhradí. Naopak náklady bude vymáhat od vás. Stejný princip ostatně platí i v Česku. 


Jak rozpoznat opilého řidiče a co s ním?

-    Kličkuje nebo jede po střední čáře.

-    Jede neobvykle pomalu, v zatáčkách velkými oblouky.

-    Nebezpečně míjí jiná vozidla a překážky, v horším případě do nich i narazí.

-    Nedodržuje bezpečnou vzdálenost od předjíždějících vozidel.

-    Zapomíná rozsvítit světla nebo signalizovat změny směru jízdy.


Pokud vidíte takto jedoucí vozidlo, obloukem se mu vyhněte a zavolejte policii. Nemusí jít vždy jen o opilého řidiče. Někdy za potíže mohou akutní zdravotní potíže (např. srdeční zástava). 


Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto