Bezpečnost na českých silnicích se zlepšuje. K ideálu má pořád daleko

Bezpečnost na silnicích se pořád lepší, ale důvod, proč jásat a ztrácet na silnici ostražitost, to není. Pojďte se podívat na některá zajímavá čísla z českých a evropských silnic. Zjistěte zároveň jak postupovat, když se vám nějaká kolize stane s autem na operák.

Jarní měsíce sice patří podle statistik Police ČR k těm bezpečnějším, i tak se vyplatí mít se na pozoru celoročně. Bezpečnost na českých silnicích se sice od roku 1961 téměř kontinuálně zlepšuje, pořád na nich ale zbytečně zemře několik stovek lidí ročně. V Česku se každým rokem stane průměrně o 30 % fatálních dopravních nehod víc, než je průměr Evropské unie. Loni (2021) zemřelo na českých silnicích 468 lidí. V roce 1994 to bylo více než 3× tolik – 1473.

Evropská data ukazují zlepšení situace V Evropské unii potom za poslední dekádu ubylo smrtelných dopravních nehod podle údajů Evropského parlamentu o 36 % (19 800 osob). To je skvělý výsledek a dělá to z evropských silnic jedny z nejbezpečnějších na světě. Na dálnici se v Evropské unii stane jen 9 % smrtelných dopravních nehod, naopak 38 % smrtelných dopravních nehod se odehraje na komunikacích ve městě a úplně nejvíc – 53 % – potom na silnicích nižších tříd.

Zajímavé i je to, že 3 ze 4 obětí byli muži. Přes 44 % zemřelých účastníků dopravních nehod byli řidiči aut, téměř 26 % procent z nich řídilo motorku a přes 20 % obětí šlo pěšky. I když jsou evropské silnice čím dál bezpečnější, stále se s nějakou formou dopravní nehody setká velké procento řidičů. Vyplatí se mít otevřené oči.

I přesto, že se na silnici chováte nanejvýš zodpovědně, do situace, kdy budete řešit dopravní nehodu, se můžete dostat celkem snadno. Jak postupovat, když máte auto na operák?


Pojištění a nehody s autem na operák
  • V případě, že jste viníkem nehody, se z vašeho povinného ručení (POV) hradí celá škoda na majetku druhé strany.
  • Škodu na vašem majetku, v případě operáku na majetku leasingové společnosti, kryje havarijní pojištění (HAV).
  • HAV je vždy se spoluúčastí. Běžně 5 % /minimálně 5000 korun nebo 10 % / minimálně 10 000 korun.
  • Pokud máte sjednanou službu asistence, dostanete v případě nepojízdnosti vozu ihned vůz náhradní, a to buď na 5, nebo 10 dní.

Nenecháme vás ve štychu


Pokud bouráte s autem na operativní leasing, jako první samozřejmě řešíte životy a zdraví všech zúčastněných. Když je situace stabilní, doporučujeme zavolat policii, a to i v případě, že škoda nepřesahuje 100 000 korun a nikdo nebyl zraněn. Policie celou záležitost totiž zdokumentuje a pojišťovna potom nebude mít problém s vyplácením pojistného.

Další důležitou věcí je Záznam o dopravní nehodě. Možná máte to štěstí, že jste se k nehodě ještě nikdy nepřipletli a Záznam o dopravní nehodě držíte v ruce poprvé. Jde o klíčový dokument, který pomůže pojišťovnám stanovit míru poškození i zavinění. Vyplňujete ho i v případě, že je vaše auto na operativní leasing. Ve vašem Driver setu dokument už najdete vytištěný. A když bude potřeba, stáhněte si Záznam o dopravní nehodě klidně znovu. A nezapomeňte všechno detailně nafotit, to pomůže.

Dejte nám vědět


Až vyřídíte Záznam o dopravní nehodě, dejte ihned vědět nám. Na čísle +420 296 333 666 jsme k dispozici 24/7, abychom vám pomohli vzniklou situaci řešit, vyřídili asistenci, náhradní auto i odtah do nejbližšího partnerského servisu. Nejezděte s autem do náhodného autoservisu ani nevolejte náhodnou asistenční službu a nechejte vše na nás. Operátor vás nasměruje, kam je třeba, a postará se o vás. Škodu na autě nám můžete nahlásit i prostřednictvím online formuláře.

Pokud je vaše auto na operák po nehodě nepojízdné, dojedeme pro vás téměř po celé Evropě. Naše asistence funguje v celé EU i v Turecku. Co všechno služba Asistence zahrnuje, záleží na podmínkách, které si pro leasing nastavíte. Tady se zase potvrzuje, že nejlevnější splátka neznamená nejlepší služby.

Až budete po nehodě volat na naši NONSTOP linku +420 296 333 666, asistenci vám rovnou sjedná operátor. Na všechny potíže vám tedy stačí jedna linka a jeden telefonát. Máme garantované časové limity, do kterých vás určitě přijedeme zachránit, stepování na dálnici se bát nemusíte. A samozřejmě pomůžeme celé posádce vašeho vozu. Přijedeme, vyprostíme, odtáhneme, přistavíme náhradní vozidlo, ale také vám v cizině můžeme tlumočit a zjistíme všechny aktuální dopravní informace.

Když už mluvíme o tom, kdy volat a kdy nevolat policii, je dobré zmínit také vandalismus. Pokud ráno přijdete k autu, které poničil nějaký „umělec“, není dobré to nechat plavat. V případě takhle poškozeného auta totiž neexistují žádní svědci a pojišťovna z důvodu neprůkaznosti neproplácí pojistné. Určitě se tedy ozvěte policii a nám. Byla by škoda platit škodu z vlastní kapsy, když jste oběť.


Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto