Chlupaté rodeo v motoru. Díky těmto trikům se kuny budou od vašeho auta držet dál

Na pohled je kuna docela roztomilé zvířátko, šelma rodu lasicovitých. Jenže když se malá, štíhlá a mrštná šelmička protáhne do motoru vašeho auta, už vám tak roztomilá zřejmě připadat nebude.

Uhryzané kabely má až třetina řidičů


Zahřátý motor láká kuny, ale i jiné hlodavce, hlavně v chladných dnech. A když už jsou pěkně v teplíčku, rády se pustí nejen do kabelů elektroinstalace v motorovém prostoru, ale i do součástí brzdové nebo chladicí soustavy či do tlumicí hmoty. A když se to stane, škody na autě jdou až do desetitisíců. Věříme, že pokud s tím máte opakovanou zkušenost, milovník kun se z vás navzdory jejich roztomilosti asi nestane.


V roce 2019 si pojišťovna Generali udělala průzkum, ve kterém se ukázalo, že:
  • překousání kabelů u motoru zažilo 30 procent řidičů
  • polovina motoristů přitom proti kunám nepoužívá žádné preventivní opatření
  • čtvrtině řidičů řádění zvířat dokonce nekryje ani pojistka

Triky proti kunám


Jaká je tedy proti kunám prevence?

V první řadě promýšlejte, kde parkujete, pokud si jen trochu můžete vybrat. Tady vás ale možná čeká překvápko. Podle výzkumu pojišťovny Generali kuny překvapivě nejčastěji poškodí auto zaparkované ve městě na ulici, což nezní úplně intuitivně. Je to možná proto, že ve městě nemají tolik příležitostí, kam se ukrýt. Až pak následují zahrady, venkovské ulice nebo auta zaparkovaná někde za chalupou.

Nejmenší riziko je nepřekvapivě v garáži. Nejspolehlivější prevencí totiž samozřejmě je, když se kuny k vašemu autu vůbec nedostanou. Dávejte proto auto do uzavřené garáže, pokud ji máte k dispozici.

K odrazení kun od vašeho vozu můžete využít sprej proti kunám a jiným hlodavcům, pachové odpuzovače nebo elektronickou rušičku:
  • Sprej funguje tak, že po nastříkání vytvoří ochranný film, což sice kunu neodpudí od toho, aby do auta zalezla, ale mělo by ji to odradit od okusování.
  • Naopak pachové kuličky, například s vůní eukalyptového oleje, nebo jiné pachové odpuzovače by měly kunu odradit už od toho, aby do auta vůbec lezla.
  • Podobně se to má s různými elektronickými plašičkami, které by měly kunu od auta odehnat.


Pomoci vám mohou také všemožné babské rady, u nichž jde právě o pachy, které by údajně měly kunu odradit. Můžete např. zkusit dát pod kapotu auta psí či kočičí chlupy nebo lidské vlasy. Podle některých tipů by měla stačit třeba i deka, na které pes nebo kočka spí. Pokud tedy nemáte po ruce rovnou tygří exkrementy, které patří k těm bizarnějším prostředkům, jak kuny definitivně přesvědčit, aby daly autu pokoj. Doporučujeme však přeci jen raději sáhnout po spreji, konvenčním pachovém odpuzovači nebo po plašičce, a to nejen proto, že se při shánění tygřích výkalů v Česku dost zapotíte.

A s pachy nakonec souvisí i doporučení, co dělat, když už kuna u vašeho motoru pobyla. Je totiž potřeba ho pečlivě umýt od kuního pachu, kterým si kuna značkuje své domácí teritorium, aby se nevrátila.

Myslete na pojistku a volejte leasingovku


Pokud už dojde na nejhorší a kuny po sobě zanechají stopy v podobě přehryzaných kabelů, budete rádi, že na to máte uzavřenou pojistku. Myslete na to při sjednání operáku. Pojistka může být součástí havarijního pojištění, které kryje i střet se zvířetem a poškození auta zvířaty. Pokud si neplatíte havarijní pojištění, můžete si tyto případy i připojistit ke svému povinnému ručení.


Pokud jezdíte autem na operák od společnosti Drivalia a dojde ke kuní katastrofě, ozvěte se nám prostřednictvím infolinky +420 296 333 666, dovoláte se nám 24/7. Ještě rychlejší to bude přes elektronickou kartu řidiče DriverPass.

Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto