Klimatizace ve vašem autě v 7 krocích. Jak se o ni starat, aby fungovala na jedničku?

Slyšeli jste někdy v souvislosti s klimatizací o bakterii nazvané legionella? Jestli ne, tak vám gratulujeme. Nicméně pokud vlastníte vozidlo s klimatizací, doporučujeme zpozornět. Téhle bakterii, která je nebezpečná pro lidské zdraví, se totiž perfektně daří v teplém a vlhkém prostředí zanedbané klimatizace a v horším případě vám může způsobit i zápal plic. Jestli tedy nechcete v autě vozit nechtěnou pasažérku a vdechovat její spory, cesta je jasná: pravidelně pečujte o klimatizaci. A to i v autě na operák. Jedině klimatizace, o kterou pečujete, vám v létě v autě vytvoří příjemný chládek bez nechtěných zdravotních obtíží.


1. Na klimatizaci po zimě nejen myslete

Důležitá je hlavně péče po zimě, před teplou sezónou. Klimatizaci je potřeba vyčistit, doplnit chladivo, a pokud jsou v klimatizaci nějaké skuliny, utěsnit je. Neudržovaná klimatizace nejen že nebude dobře fungovat, ale může vám způsobit i další problémy, jak už jsme nakousli v úvodu. Usazují se v ní mikroby, bakterie i plíseň, které vám naplní interiér vozu zatuchlinou a navíc vám můžou způsobit zdravotní potíže.

2. Používejte chlazení i v zimě

V zimě lidé většinou klimatizaci nepoužívají, což jí ale vůbec nesvědčí. Pokud to ještě neděláte, nezapomeňte příště občas zapnout klimatizaci i v zimě. Aby dobře fungovala, není pro ni totiž dobré, když dlouhé měsíce úplně nečinně zahálí. Zkuste si alespoň jednou za čtrnáct dnů nebo za měsíc vzpomenout ji zapnout. Mimo jiné se jejím pravidelným zapínáním promaže kompresor, což je prevence, aby se vám klimatizace nepoškodila a nezadrhla, až ji budete skutečně potřebovat. A také tím šetříte peníze za případné nutné opravy, pokud byste si klimatizaci úplně zničili.

3. Svépomoc je možná, ale...

Nahrubo si můžete po zimě vyčistit klimatizaci i svépomocí. Ke koupi jsou například speciální dezinfekční, antibakteriální spreje určené do vzduchového sání auta, případně je vstříknete přímo do interiéru vozu při zapnuté vnitřní cirkulaci vzduchu. I vyměnit filtr nebo vyčistit průduchy klimatizace lze svépomocí. Nikdy se vám to však nepovede tak precizně, jako když čistění klimatizace přenecháte odborníkům v servisu. Tento postup je vhodnější, když chcete používat klimatizaci dlouho a nechcete riskovat, že s chladným vzduchem budete dýchat i prach, nebo dokonce namnožené plísně či bakterie.


Servisní modul odhalí, že je s autem něco v nepořádku

Aby byl život s operákem pro řidiče ještě příjemnější, přišli jsme loni na trh s novinkou. Postupně vybavujeme všechny naše vozy Servisním modulem, který má jediný úkol: nepřetržitě monitorovat technický stav vašeho auta. Díky tomu efektivně předcházíme například fakturám nad rámec platby operativního leasingu. Jak to funguje? Díky Servisnímu modulu v reálném čase víme o varovných hlášeních a můžeme nabídnout pomoc. Všechny informace podléhají pravidlům GDPR. Nic jiného než technický stav auta nebo najeté kilometry se tedy nedozvíme. .

4. Vsaďte na profesionální péči v servisu

Profesionální péče přitom obnáší několik kroků. V servisu z klimatizace nejprve odsají starou náplň (její objem se postupně snižuje) a doplní nové chladivo podle aktuálních ekologických norem. Vymění také olej v kompresoru a kabinový filtr, který se na jaře ucpává i všudypřítomným pylem z rostlin. Když je totiž filtr zanesený, může v autě způsobit také nadměrné mlžení. Odborníci dále klimatizaci pečlivě vydezinfikují, což je důležité právě proti bakteriím a dalším nežádoucím prvkům v klimatizaci. A zároveň celou klimatizaci zkontrolují a zamezí případným průsakům, aby co nejlépe fungovala a nedocházelo k úniku chladiva a snižování efektivity klimatizace, což by se vám kromě jiného prodražilo. Pokud chcete klimatizaci dopřát pořádnou péči, objednejte své auto na operák do některého ze smluvních servisů

5. Jde o životnost, pohodlí i zdraví

Shrňme si to. Alespoň jednou za dva roky by se měly kapalina a olej kompletně vyměnit. Ideálně jednou za rok, vždy před sezónou, je dobré klimatizaci zkontrolovat a dopřát jí odbornou péči v servisu. Uděláte to pro dlouhou životnost klimatizace, pro své pohodlí i pro vlastní zdraví.

6. Vypínejte klimatizaci dřív, než vypnete motor

Další tip v péči o klimatizaci je doporučení vypínat ji chvíli před tím, než vypnete také motor. Když k tomu ještě otevřete v autě okna a zvýšíte otáčky ventilátoru, výparník klimatizace stihne vyschnout a zabráníte tak právě tvorbě různých mikroorganismů, kterým se daří ve vlhkém prostředí.

7. Chlaďte snesitelně

A ještě jeden klimatizační tip pro lidi, kteří ve vozidlu jezdí. Obecně se doporučuje chladit místnosti i automobily tak, aby byl rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou do pěti stupňů Celsia. Většími rozdíly způsobujete svému tělu diskomfort a výsledkem mohou být bolesti v krku nebo nepříjemná rýma, která dokáže v létě pěkně potrápit.

Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto