Končí vám operák? Další kroky řešte s dostatečným předstihem.

Čeká vás za pár měsíců konec operativního leasingu? Další postup, ať už jde o objednání nového auta, prodloužení aktuální smlouvy, odkup vozu nebo samotné vrácení auta, je dobré řešit s dostatečným předstihem.


Když se blíží konec vaší smlouvy, máte v zásadě tři možnosti:
  1. Auto můžete vrátit (a předtím třeba objednat nové), 
  2. operativní leasing si za určitých podmínek můžete prodloužit, 
  3. nebo si vůz odkoupit.
Abyste nezůstali bez auta a vyhnuli se komplikacím, vyžaduje každý z těchto scénářů včasné řešení.

Vrácení vozu a nový operák


Nejdelší časovou rezervu si dejte v situaci, kdy budete svůj současný vůz vracet, ale zároveň chcete plynule přesednout do dalšího auta na operák. „Pokud se spokojíte s námi předkonfigurovaným skladovým vozem, stačí výměnu začít řešit zhruba 3–5 měsíců dopředu. Když si však chcete zadat do výroby vůz s vlastní konfigurací, v současné době to chce objednávku realizovat minimálně 9 až 12 měsíců dopředu,“ říká Zuzana Marková ze společnosti Drivalia. Důvodem pro takový časový předstih jsou dlouhé dodací lhůty nových vozů. U některých specifických konfigurací přitom nemusí stačit ani ona roční rezerva.

Neznamená to však, že by zákazník v případě dlouhé dodací lhůty nebo nečekaných zdržení v dodávce vozu zůstal bez auta. „Aktuálně umožňujeme prodloužit pronájem stávajícího vozu do doby, než bude dodán nový, případně poskytujeme klientům na dobu 6 až 12 měsíců dočasný vůz, zápůjčky na kratší dobu pak pokrývá služba FlexiPlan,“ doplňuje Marková.

Prodloužit operák a vyhnout se stresu z dodacích lhůt


Jestliže jste se svým stávajícím vozem spokojeni a nechcete ho měnit, nabízí se vám možnost prodloužení operáku. Takovéto prodloužení je možné pouze do maximální výše doby leasingu, která činí 5 let. Kdo tedy měl auto na tři roky, může operák prodloužit o další dva, kdo na čtyři, už jen o jeden rok. „V takovém případě však klient musí počítat s navýšením měsíční splátky. Důvodem přitom není jen současná situace na trhu, kdy rostou téměř všechny náklady. U staršího auta totiž musíme počítat s růstem servisních nákladů i dalším poklesem jeho ceny,“ upozorňuje Marková. Prodloužení operativního leasingu má tu výhodu, že zákazník vůz jednoduše používá dál, podepíše dodatek ke smlouvě a vůz nemusí nikam přistavovat.

Odkup vozu


Relativně jednoduchá je situace v případě odkupu vozu. Ten stačí řešit asi měsíc dopředu, byť svůj zájem vůz odkoupit můžete samozřejmě leasingové společnosti oznámit s větším předstihem. „O záměru auto odkoupit nám dejte vědět zhruba tři měsíce dopředu. Přesnou odkupní cenu vám však můžeme kvůli výpočtu aktuální tržní hodnoty vozu určit až měsíc před koncem platnosti smlouvy. Když budete s odkupní cenou souhlasit, podepíšeme společně smlouvu a pak už se jen zařídí evidenční kontrola a přepis vozu. Vůz není potřeba nikam přistavovat ani procházet kontrolou s inspektorem,“ vysvětluje Marková.

Na co nezapomenout před vrácením auta


Když si leasing neprodlužujete ani vůz nekupujete, čeká vás jeho vrácení. Doporučujeme připravit se na to s předstihem, můžete tak předejít zbytečným nákladům. Ideální je se v dostatečném předstihu před vrácením vozu objednat na takzvanou předprohlídku. Při ní vám specialista zkontroluje, zda jsou na voze nějaké škody, za které by vám v případě vrácení byly účtovány náklady na jejich opravu.

Škody díky předprohlídce můžete nechat včas opravit a hradit místo plné ceny jen spoluúčast. U havarijního pojištění je nejčastěji spoluúčast sjednána na 10 či 5 %. „Po vrácení vozu se již spoluúčast na opravy použít nedá, protože pojištění dnem vrácení zaniká a škody nelze hlásit zpětně,“ upozorňuje Marková a dodává, „vracet poškozený vůz se tedy opravdu nevyplatí, ve finálním vyúčtování pak klient zaplatí škody v plné výši.“

Vůz se nejčastěji vrací osobně na odstavnou plochu, kde prochází kontrolou inspektora. Případné škody na voze jsou zaneseny do předávacího protokolu, který podepisují obě strany. Před vrácením vůz zbavte polepů, zajeďte s ním do myčky a podle potřeby vyčistěte interiéry nebo alespoň vnitřek vozu vysajte. Připravte si s sebou všechny doklady a náhradní klíč. V případě, že jste si na začátku přebírali vůz se dvěma sadami pneumatik, nezapomeňte připravit druhou sadu do kufru vozu. A jestliže jste neměli sjednanou službu Pneuservis, vracejte auto na původní sadě. Pročtěte si podrobný návod, jak auto na vrácení připravit.

Už žádné poplatky za nadměrné opotřebení

Za nadměrné opotřebení se považují třeba praskliny a škrábance delší než 4 centimetry, odřeniny a promáčkliny větší než 2 centimetry, koroze, špatné opravy laku nebo víc než dvě poškození na jednom dílu. Pozor je potřeba si dát také na stav pneumatik (nesmí být sjeté, mít trhliny či řezy nebo boule), ráfků kol (ty mají být bez odřenin a deformací) i stav skel a světel (nesmí být rozbitá, komplikací jsou už trhliny a praskliny nad 1 centimetr). Hodnotí se také stav interiéru. Faktury za nadměrné opotřebení se však řidiči u společnosti Drivalia obávat nemusí. K balíčkům služeb GO Plus a GO Premium totiž přibalíme našim zákazníkům i toleranci nadměrného opotřebení až do výše 10 000 korun.

Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto