Na dovolenou s autem na operák. Jaká jsou úskalí?

Řidiči, kteří se rozhodli udělat změnu a pořídili si auto na operativní leasing, si většinou pochvalují, jak se pro ně mobilita podstatně zjednodušila. A stejné to je, i pokud jde o cesty do zahraničí. Když si zvyknete na pár drobností, můžete se s autem na operák pohybovat celkem volně. Takže se můžete pustit do plánů na letošní dovolenou. A nebojte se ani služebních cest do zahraničí.

Obzvlášť pokud jde o cesty po Evropské unii, opravdu není co řešit. Stejně jako tam fungují mobilní data nebo volání, platí tam i havarijní pojištění, povinné ručení a služba Asistence, pokud ji máte sjednanou. Ale k tomu se ještě za chvíli dostaneme.

Elektromobil v zahraničí

Možná jste nedávno vyměnili spalovací motor za elektrický nebo hybridní a ptáte se: Jak vlastně funguje dobíjení a tarify v zahraničí? Můžu dobíjet, kdekoli se mi zachce? Na otázky, které před létem trápí čerstvé elektromobilisty, má odpověď náš článek.

Papíry v pohodě


Starost o papíry se moc neliší od řízení vlastního vozidla. Před cestou do zahraničí, třeba k moři do Itálie, se ujistěte, že s sebou máte dva nejdůležitější – malý techničák a „zelenou kartu“. Ty vám k cestování po Evropské unii budou naprosto stačit. Pokud máte letos chuť na toulky a chcete s autem na operativní leasing vycestovat trochu dál, žádný strach. Ani to nebude problém. Mimo Schengenský prostor budete pro vycestování potřebovat plnou moc. Stačí nám dát vědět a vyřídíme to.

Novinky k zelené kartě

  • Od roku 2022 vám v Česku sice stačí elektronická, v zahraničí je ale stále potřeba vytištěná – pojišťovna už vám ji ale nepošle.
  • S účinností od 1. června 2022 došlo k vypovězení bilaterálních smluv mezi zeměmi Evropského hospodářského prostoru a Ruskem/Běloruskem. Po uplynutí výpovědní lhůty 12 měsíců tak již nebude platit povinné ručení vozidel Drivalia na území Ruska a Běloruska.
  • Zelená karta také neplatí ve válečných zónách (aktuálně na Ukrajině).
  • V jakých státech zelená karta platí, je vždy uvedeno také na kartě samotné.
  • Rozsah platnosti zelené karty je uveden na zadní straně karty.
  • Úplné a aktuální podrobnosti jsou k nalezení na stránkách České kanceláře pojistitelů – zelená karta.

Asistence vám kryje záda

Pokud máte ke svému operativnímu leasingu sjednanou službu Asistence, ani při cestě do zahraničí nemusíte mít obavy. Pokud je vaše auto na operák po nehodě nepojízdné, dojedeme pro vás téměř po celé Evropě. Naše asistence funguje v celé EU včetně Turecka. Co všechno služba Asistence zahrnuje, záleží na podmínkách, které si pro leasing nastavíte. Tady se zase potvrzuje, že nejlevnější splátka neznamená nejnižší celkové náklady.


Až budete po nehodě volat na naši NONSTOP linku +420 296 333 666, asistenci vám rovnou sjedná operátor. Na všechny potíže vám tedy stačí jedna linka a jeden telefonát. Máme garantované časové limity, do kterých vás určitě přijedeme zachránit, stepování na dálnici se bát nemusíte. A samozřejmě pomůžeme celé posádce vašeho vozu. Přijedeme, vyprostíme, odtáhneme, přistavíme náhradní vozidlo, ale také vám v cizině můžeme tlumočit a zjistíme všechny aktuální dopravní informace.

Na vlastní pěst

Asistence už pomohla nejednomu řidiči v úzkých. Pokud ale službu sjednanou nemáte a něco se vám při cestě do zahraničí přihodí, zavolejte nám i tak. Pomůžeme vám najít autoservis, policejní stanici a společně domluvíme další postup.


Tankování v zahraničí

Fungují palivové karty od společnosti Drivalia i v zahraničí? Ano, naše palivové karty umožňují hradit palivo i v cizině, a to v síti ROUTEX (OMV, Agip apod.), avšak na čerpání paliva v zahraničí se nevztahuje sleva jako v rámci České republiky.


Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto