Novinky na silnicích s rokem 2023. Tyto změny by vám neměly ujít.

Velké a zásadní změny čekají na řidiče zejména na začátku roku 2024. Ale i letos se najde pár novinek, které s 1. lednem vešly v platnost a je dobré o nich vědět. Tady máte jejich výčet, ať jste v obraze. Vezmeme to zeširoka od změn platných pro celou Evropskou unii po ty naše lokální.

Do autoškoly kdekoli v EU

Dříve platilo, že jakmile jste v konkrétní zemi Evropské unie neměli trvalé bydliště, nebylo možné tam ani chodit do autoškoly a složit teoretickou ani praktickou řidičskou zkoušku. Právě to nová unijní směrnice upravuje. Nově také můžete složit část zkoušky kdekoli v Unii na jízdním trenažéru. Řidičák ale nebude definitivní a rok po jeho získání bude potřeba absolvovat doškolovací kurz.

Přijít o papíry také můžete kdekoli v EU
Tohle už možná nebude pro všechny řidiče tak skvělá zpráva, ale pořádek dělá přátele, znáte to. Dříve nešlo zákaz řízení třeba z Itálie vymáhat doma v Česku či opačně. To se ale změnilo. Když třeba na dovolené v Chorvatsku dostanete zákaz řízení, dřív ho mohly úřady vymáhat pouze tam. Dnes už si nezařídíte napříč unií. K férovějšímu posuzování se taky přistoupilo, pokud jde o lhůtu, na kterou příslušné orgány řidiči průkaz odeberou. Nově na to bude v celé EU platit jeden metr.

Auto na operák a zimní každodennosti?

Zvládněte lyže, nosiče, rakve i přívěsné vozíky a vyřešte každou zimní lapálii. Více naleznete v článku Život s operákem: zimní edice. Co s lyžemi nebo stromečkem?

Do Chorvatska bez kolon
To asi slíbit nemůžeme. Ale cesty Čechů na Jadran budou mít hladší průběh. Chorvatsko se totiž od prvního ledna stalo součástí Schengenského prostoru a tím odpadly i kontroly na unijních hraničních přechodech.

S „béčkem“ možná až 4,25 tuny
Evropská unie chce jednat o posunutí horní hmotnostní hranice motorového vozidla nebo soupravy, kterou můžete řídit s klasickým řidičákem skupiny B. Ta by mohla začít platit už v roce 2024. To kromě řidičů, kteří budou moc klasické řidičské oprávnění využít na větší auta, potěší i jejich výrobce, kteří tuto změnu částečně iniciovali. Větší SUV, mikrobusy a zejména těžší elektroauta nově nebudou muset dodržet váhový limit 3,5 tuny.


Nový portál, kde vyřešíte třeba výměnu řidičáku
Portál dopravy je nový digitální rozcestník ministerstva dopravy. A umí i věci, které si předtím čeští řidiči online nevyřídili. Jde skrze něj třeba zažádat o výměnu řidičáku, zjistit údaje o vašem voze nebo nahlédnout, kolik jste zatím zinkasovali trestných bodů. Přihlásíte se do něj jednoduše prostředním své bankovní identity.


Nové úseky dálnic
Letos bude podle ministerstva dopravy pokračovat dostavba dálnice D35, jako alternativní spojnice Čech a Moravy. Zahájí se výstavba dalších úseků karlovarské dálnice D6 a u Olomouce bude rozestavěna další část dálnice D55. „V započatém období dvou let otevřeme dlouhé úseky nových dálnic jako je 32 kilometrů písecké D4, k rakouským hranicím se přiblížíme s jihočeskou D3, která se prodlouží o více než 28 kilometrů nebo na Moravě bude o 21 kilometrů delší dálnice D55 u Starého Města,“ popisuje stavby nových úseků dálnic ministr dopravy Martin Kupka.

Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto