Novinky v zákoně: Na úřad nemusíte, za dálničku si připlatíte a vyznáte se v pokutách

Nižší pokuty za drobnosti, vyšší za závažnosti

Velkých změn se dočkaly pokuty a bodový systém. Nově existují jen tři sazby a řidiči za přestupek dostanou dva, čtyři nebo šest trestných bodů. O průkaz přijdou, když jich nasbírají dvanáct.

Přísněji budou policisté trestat přestupky, které řidiči spáchají opakovaně, vědomě a ohrozí jimi ostatní účastníky provozu. Jde třeba o rychlou jízdu, řízení pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek nebo vjezd na železniční přejezd. 

Konkrétně za alkohol zaplatí řidiči minimálně 7000 Kč. Dosud ležela spodní hranice na 2500 Kč.

Na druhou stranu před drobnými přestupky systém přimhouří oči. Nerozsvícená světla mohou policisté nově řešit domluvou, případně pokutou do 1500 Kč (o 500 Kč méně než dosud). Shovívavější je novela zákona o pozemních komunikacích i ke špatnému parkování nebo porušení zákazu stání a zastavení. Kompletní přehled přestupků a sazeb najdete na webu besip.cz.


Roční dálniční známka zdražila, nově lze koupit jednodenní

Od března se mění ceny dálničních známek. Roční koupíte za 2300 Kč místo 1500 Kč. Desetidenní i měsíční pořídíte levněji za 270 Kč a 430 Kč. A pokud na dálnici jezdíte jen výjimečně, může se vám vyplatit jednodenní známka za 200 Kč.


Řidičák i techničák můžou zůstat doma

Kontroly se nebudete muset bát, ani když u sebe nebudete mít doklady. Na cestách po Česku s sebou už kromě zelené karty (tu stačí mít v elektronické podobě) nepotřebujete ani řidičský, ani technický průkaz. Ale pozor! Obojí musí být platné a při cestách do zahraničí stále platí povinnost mít doklady u sebe.

„Malý a velký techničák“ navíc nahradí jediný dokument – osvědčení o registraci vozidla. Doklady vám vymění při první návštěvě úřadu, není nutné kvůli tomu plánovat speciální cestu. Ty stávající budou platit i nadále a stát počítá s tím, že jejich výměna proběhne postupně v řádu let. A když jsme u těch úřadů…


K přepážce jen v krajní nouzi

Od nového roku na ně zavítáte jen minimálně. Změnu zápisu vlastníka nebo provozovatele vozidla, ale i registraci nového auta zvládnete pohodlně online. Končí také povinnost předkládat protokol o evidenční kontrole při žádosti o zápis do registru. Také žáci autoškoly dostanou svoje průkazy elektronicky.

Informace o dokladech, podání žádosti o řidičský průkaz, výpis z bodového konta nebo údaje o přestupcích, zákazech řízení nebo profesní způsobilosti řidiči najdou v Portálu dopravy. Vlastníci a provozovatelé automobilů zde předvyplní žádost i změny v registru, zkontrolují tachometr nebo zjistí údaje o všech historicky vlastněných autech.


Za volant už od 17 let, ale s dohledem

Věková hranice pro závěrečnou zkoušku v autoškole se o rok snížila a na první zážitky za volantem se mohou těšit už 17letí. Nezletilí řidiči ale musí jezdit pod dohledem mentora s desetiletou praxí a čistým skóre trestných bodů.

Na začátečníky navíc čeká řidičák na zkoušku. Pokud novopečený řidič spáchá závažný přestupek, nemusí hned měnit auto za MHD. Pokud ke spáchání přestupku dojde do dvou let od vydání řidičského průkazu, čeká řidiče speciální kurz v autoškole a sezení s psychologem. Musí si je však zaplatit, a pokud nechce o papíry přijít, obojí musí také úspěšně absolvovat.


Připravte se na nová značení

Dávejte pozor, aby vás nezaskočilo nezvyklé dopravní značení. Od ledna se ve městech i na dálnicích začalo objevovat několik nových tabulí i piktogramů.


U silnic nově najdete:


Přibydou také piktogramy elektrických aut a koloběžek, označující nabíječky a parkování. Nebo označení aut terénních sociálních služeb s rozšířenými parkovacími možnostmi.

Všimnout si budete moci i označení aut terénních sociálních služeb, kterým se rozšíří parkovací možnosti. 


Tak ať jsou vaše cesty i letos bez komplikací.

Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto