Operák a daně: Jak zahrnout operativní leasing do účetnictví?

Pronájem vozidla v rámci operativního leasingu si oblíbila řada podnikatelů. A vědí proč. Operák šetří starosti a přináší řadu benefitů. Jedním z nich je, že veškeré výdaje spojené se splátkou a autem se počítají jako náklady. V plné výši se tedy dají odečíst od základu daně. A protože podání daňového přiznání se blíží, pojďme si k tomu říct víc. 

Jaro klepe na dveře a s ním i méně příjemná povinnost každého podnikatele. Podání daňového přiznání. A protože operativní leasing nejčastěji využívají právě hlavně firmy a živnostníci, není od věci si připomenout, jak se to má s operákem v rámci účetnictví. 

Co se financí týká, nabízí operativní leasing obecně hned několik výhod: nulové vstupní náklady, jednoduchou fakturaci a fixní splátky. Že jsou všechny náklady daňově uznatelné, už je jen třešnička na dortu. Jinými slovy spadají do výdajů podnikatele, které snižují základ daně, a tedy výslednou daňovou povinnost. 

Záhada operáku vyřešena!

Stáhněte si šikovnou a praktickou příručku, která vám na všechny otázky ohledně operativního leasingu odpoví stručně, jasně a bez vytáček.

Stáhněte si PDF zdarma

Do daňových odpisů je možné uplatnit celou částku splátky, protože operativní leasing je na rozdíl od toho finančního považován za službu. Splátka leasingové společnosti je zkrátka provozní náklad. Do nákladů spadají i veškeré výdaje spojené s provozem vozu. Bez ohledu na to, jaký balíček služeb si zvolíte, jsou tak uznatelné i výdaje na pohonné hmoty, opravu, údržbu, pojištění, dálniční známku nebo silniční asistenci. 

Více podnikání, méně papírování


Veškeré náklady jsou díky fakturám pěkně pohromadě, což veškeré účetnictví a administrativu výrazně usnadňuje. Právě účtování paliva při operativním leasingu ulehčuje také elektronická kniha jízd, kterou si můžete dokoupit k jakémukoli balíčku služeb. V mobilní aplikaci lze potom snadno přepínat mezi služebními a soukromými jízdami. A díky palivové kartě zase odpadá složité sbírání účtů za tankování. Oproti klasickému finančnímu leasingu či nákupu vozu na úvěr si navíc nemusíte dělat starosti se zanášením vozu do majetku firmy ani se trápit pětiletými odpisy. 

Zvláštní disciplínou je potom daň z přidané hodnoty. Přístup daně z přidané hodnoty a zákona o daních z příjmů totiž není jednotný. V případě operativního leasingu jde optikou zákona o DPH o poskytnutí služby ze strany leasingové společnosti v podobě pronájmu movité věci. Pokud jste registrovaným plátcem DPH, u každé měsíční splátky máte nárok na odpočet DPH na vstupu. 

A jak je to se silniční daní? Povinnost odvádět silniční daň má ten, kdo je v technickém průkazu zapsaný jako majitel a provozovatel vozidla, tedy leasingová společnost. Platba silniční daně je však standardně součástí měsíčních splátek všech typů balíčků a leasingová společnost ji hradí za vás. Ani tohle tedy řešit nemusíte. 

Operák a daně si rozumí
  • silniční daň platí leasingovka
  • operák je odečitatelná celá položka
  • všechny náklady pohromadě, což zjednodušuje účetnictví
  • nízké vstupní náklady
  • cashflow pod kontrolou

Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto