Operák a firma ve finančních problémech? Máte 3 možnosti, jak to vyřešit

O dnešním tématu by většina malých a středních podnikatelů radši neslyšela, ale přesto je důležité o něm mluvit. Každý byznys totiž může potkat sled neočekávaných událostí a dostat ho do finančních problémů. Pro případ, že by taková situace někdy potkala i vás, je dobré vědět, co si počít s autem na operativní leasing, když je vaše podnikání v úzkých.

Na první pohled taková situace vypadá beznadějně. Ale znáte to, řešení se vždycky najde. A někdy dokonce tři. Skvělá zpráva pro ty, co se pořád rozhodují, jestli je operativní leasing ta pravá volba pro jejich podnikání, a bojí se, že se dostanou do nepříjemné situace. Vědět o tom, že máte zadní vrátka, se celkem hodí.

1. Smlouvu předčasně ukončíte

Tahle varianta vám v krizové situaci nejspíš přijde na mysl jako první, ale pozor! Předčasné ukončení operativního leasingu může být nevýhodné. Leasingová společnost po vás bude chtít uhradit zbývající amortizaci vozu a služby, jako jsou například servis vozu a pneumatiky. Když to vyčíslíte, náklady mohou být podobné, jako kdybyste operativní leasing ještě rok nebo dva normálně platili a pak auto vrátili. Sankce vycházejí z ceny auta a počtu měsíců do konce leasingu. Proto se většinou doporučuje zjistit, jestli by vám některá v dalších variant neseděla víc. V krizi se totiž bude hodit každá koruna.

Je vaše podnikání zralé na další operativní leasing, ale uvazovat se na čtyři roky k jedné smlouvě není nic pro vás? To se vám bude líbit nová služba GO Flexi. S ní máte totiž možnost kdykoliv ukončit operativní leasing podle toho, jak se to vašemu podnikání zrovna hodí, bez udání důvodů a bez následných sankcí za předčasné ukončení.

2. Auto od leasingovky odkoupíte a pak prodáte

To je další možnost, která je mnohem výhodnější než odstoupit od smlouvy a platit vysoké sankce. Nicméně jde o záležitost velmi individuální a každá leasingovka se k ní může postavit po svém. Poraďte se se svou leasingovkou a zvažte, co by odkup auta na operativní leasing pro vaši firmu znamenal.

3. Převedete auto na jiného klienta

Tohle je nejčastější a také nejvýhodnější možnost. V naprosté většině případů si podnikatelé volí právě tuhle cestu. Stačí najít klienta, kterému by se vůz na operativní leasing hodil a využil by jej – a máte vyhráno.

Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto