Operativní leasing: Jak připravit auto na vrácení

Jak přesně probíhá vrácení auta na operativní leasing? Po přečtení článku už vás nic nepřekvapí.

Čtyři roky operativního leasingu jsou za vámi a my doufáme, že tahle jízda stála za to. Pokud jste se rozhodli, že auto z operáku nechcete odkoupit, ale vrátit, nejspíš se teď ve vás mísí napětí a nejistota, protože moc nevíte, co od předání auta vlastně čekat. Tenhle článek vás provede celým procesem a vy už budete vědět, na co se připravit, co zkontrolovat, kam zavolat a které dokumenty nenechat doma, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením. Žádný strach, společně to zvládneme.


Obecně se dá říct, že předání vypadá vždycky trochu jinak a hodně záleží, jaké jsou vaše smluvní podmínky k operativnímu leasingu. Kontrola stavu auta a příprava na vrácení či kompletace dokumentů se ale pokaždé řídí stejnými zákonitostmi. Pojďme se podívat, co všechno můžete udělat předem, aby předání proběhlo hladce.


Zkontrolujte, v jakém stavu je auto, a vyhněte se překvapením

Jezdíte s ním už čtyři roky a pár oděrek a ťukanců se na autě najde. A proto máte strach, aby vám leasingovka nevyčíslila velkou sumu za nadměrné opotřebení. Manuály opotřebení pro osobní a užitková vozidla mluví celkem jasně. Buď můžete auto dát do pořádku ještě před vrácením, což vám může pokrýt i pojištění, nebo to risknout, dovézt auto tak, jak je, a nechat se překvapit až fakturou za nadměrné opotřebení. 


Pokud si nejste jistí, která možnost by vás vyšla finančně lépe, můžete využít službu předprohlídky vozu. Za 1220 Kč se na auto podívá inspektor a přesně vám řekne, kolik byste leasingovce za nadměrné opotřebení zaplatili. A vy se pak můžete rozhodnout, jestli jde o přijatelnou částku, nebo vůz necháte opravit a vrátíte ho v perfektním stavu. Pokud předprohlídka vypadá jako to pravé ořechové, objednejte si ji na carremarketing@leaseplan.cz. Nejlépe ale pořád vychází každou zdánlivou maličkost řešit s leasingovkou už v průběhu operativního leasingu, ne až na jeho konci. Nezapomínejte, že některé větší události můžete uhradit i z pojištění, které ale můžete využít pouze před samotným vrácením vozu.


Po čtyřech letech operáku vracíte jedno auto, v němž jste pořádně rozjeli svůj byznys a cítíte, že teď to bude chtít propracovanější plán? Ozvěte se nám, společně něco vymyslíme.


Jak připravit auto na vrácení

Vozidlo před předáním umyjte, aby leasingovka při předání poznala, že je všechno v pořádku. A pokud jste na autě měli firemní polepy, je potřeba je sundat, ideálně šetrně k laku, ať vám na faktuře nenaskáčou zbytečné částky. Ujistěte se, že s vozidlem vracíte i veškeré doplňky, které jste k autu dostali, třeba tažné zařízení, bezpečnostní dělicí přepážky nebo kompletní sadu pneumatik.


Ach, ty doklady...

Odškrtejte si celý seznam a ujistěte se, že jste mysleli na všechno.

  • osvědčení o registraci vozidla
  • potvrzení o zaplacení povinného ručení – tzv. zelenou kartu
  • platební tankovací karta/y, pokud jste ji/je s autem dostali
  • servisní knížky, návody k obsluze
  • všechny sady klíčů (vč. mechanického zabezpečení vozu, je-li součástí)
  • kód rádia a alarmu
  • sada pneumatik
  • záruční listy k doplňkům či příslušenství (např. autorádio, tažné zařízení)

Čtyři jednoduché způsoby, jak vrátit auto z operáku od společnosti Driavalia

1. Pokud máte produkt Drivalia Go, potkejte se s inspektorem na odstavné ploše Domluvte si předání na odstavné ploše s inspektorem SGS. Termín kontroly vozu si zamluvte předem online, kontroly probíhají na odstavné ploše, kam vozidlo zavezete. Nezávislý inspektor auto pečlivě prohlédne a sepíše s vámi podrobný protokol včetně detailních fotografií. Celé to bude trvat asi 60 minut a do 10 dnů vám v mailu přistane protokol, kde najdete všechny potřebné informace včetně částky za nadměrné opotřebení auta. Objednejte si vrácení vozu osobně s inspektorem.

2. Auto vyzvedneme na vámi zvolené adrese Přijedeme k vám, vozidlo převezmeme a sepíšeme stručný předávací protokol. Čas i místo si volíte vy. Vozidlo za vás předáme na odstavnou plochu, kde ho následně detailně zkontroluje inspektor společnosti SGS, aby zjistil stav opotřebení. Pokud je to řešení pro vás, rovnou si můžete objednat vyzvednutí vozu

3. Další možností je vrátit auto na odstavnou plochu bez účasti inspektora Stačí si v online formuláři zvolit termín a osobně přivézt auto na odstavnou plochu. My od vás vozidlo převezmeme a vyplníme s vámi stručný protokol o převzetí. Inspektor se na vůz koukne později, vy u toho nemusíte být a protokol vám přijde do mailu.

4. Pokud máte produkt FlexiPlan, stačí zavolat Vozidlo vrátíte jednoduše po domluvě se zástupce společnosti Drivalia. Ozvěte se mu na číslo +420 774 744 515.

Dokumenty, které se budou hodit

Porozhlížíte se na konci operáku po dalším voze? Začněte s tím klidně i několik měsíců před koncem staré smlouvy, ať nezůstane vaše podnikání bez auta. Všestranná ŠKODA FABIA může být pro vás to správné řešení. Když si ji pořídíte na 3 roky, můžete s ní najezdit až 30 000 km ročně a splátka bude příjemných 5695 Kč měsíčně.

Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto