Operativní leasing: jak to vlastně celé funguje

K operativnímu leasingu se kloní stále více českých podnikatelů. Jaké jsou výhody a jaká rizika?

Nezáleží na tom, jestli máte velkou firmu, či malé podnikání. Den, kdy budete muset řešit financování firemních aut, nejspíš přijde velmi brzy. Zatím brouzdáte po internetu, ptáte se známých na zkušenosti a snažíte se udělat si představu o tom, jaké máte možnosti. Ale záplava informací a pojmů je spíš matoucí a otravná, takže jste radši doma spárovali všechny ponožky a podali daňové přiznání o měsíc dřív, než abyste se do ní opravdu ponořili.

Tenhle článek vám stručně vysvětlí, jak operativní leasing funguje, jaké má výhody i nevýhody a pomůže i s ujasněním základních pojmů. A vy se potom snáze rozhodnete, jestli je to řešení pro vás, nebo nikoli. 

Pojmy, které není na škodu znát

  • operativní leasing – pronájem vozidla včetně služeb (např. servis, pneumatiky, silniční asistence) bez starostí, auto se na konci leasingu vrací
  • finanční leasing – předkup vozidla, většinou je potřeba akontace (obvykle alespoň 30 % z hodnoty vozu), servis a údržba na vaše náklady, na konci vám auto zůstane
  • akontace – první mimořádná splátka nebo také záloha, která se platí předem, u operativního leasingu se s ní téměř nepotkáte
  • zůstatková hodnota vozu – předpokládaná cena vozu, za kterou se po konci leasingu vůz prodá; u operativního leasingu si s ní nemusíte dělat hlavu, odpovědnost bere na svá bedra leasingovka

Zatímco pro velké firmy je operativní leasing už celkem běžný, čeští drobní živnostníci se ho využívat teprve učí. Jeho podíl na financování firemních aut ale každý rok roste u nás i ve světě. Operativní leasing nejlépe pochopíme, když si auto představíme jako službu. Auto nebo auta si od vybrané leasingovky jen pronajmete na určitý časový horizont, obvykle to bývají tři nebo čtyři roky. Platíte určenou měsíční splátku a leasingovka se stará o zbytek. Za běžných okolností si s operativním leasingem nemusíte dělat starosti třeba se servisem nebo výměnou pneumatik, protože si auta pronajímáte jako (více či méně) all inclusive službu. Zbyde vám tak mnohem víc energie na samotné podnikání. Každá leasingovka samozřejmě nabízí jiné služby a podmínky. Zdánlivě nejlepší cena může často znamenat vyšší cenu za servis a podobně.

Syndrom prázdných rukou

Podnikatelé o operáku často přemýšlí hlavně kvůli nulovým vstupním nákladům. Nemusíte mít volné miliony, a přesto si dovolit trochu luxusu v autě, na které byste za běžných okolností dosáhli těžko. Další z nich ale často odradí vysoká cena splátky a také fakt, že jim po čtyřech letech nezůstane v rukou nic hmotného, auto putuje zpátky do leasingové společnosti. Tím se operativní leasing liší od leasingu finančního, kde sice na začátku potřebujete několik desítek procent z hodnoty vozu na složení akontace, po uplynutí časového horizontu vám ale auto zůstává. U finančního leasingu ale hradíte veškerý servis, opravy a ostatní náklady, což z něj dělá ve výsledku mnohem dražší službu, s níž daleko hůře plánujete své podnikatelské výdaje. A navíc, pokud si auto na operák zamilujete, můžete si ho od leasingovky na konci odkoupit.

Možná by vás to nejvíc bavilo s elegantní a charismatickou ŠKODA KAROQ. Při délce leasingu 36 měsíců a ročním nájezdem do 25 000 km vám bude dělat společnost za 9311 Kč měsíčně.

Sečteno podtrženo

Pro spoustu lidí je stále ještě hodně těžké smířit se s tím, že auto nevlastní. Další ale budou hledat nové a modernější způsoby, jak se dostat z bodu A do bodu B, a pro ty může být operativní leasing přátelským řešením. Shrnuli jsme proto přehledně všechny výhody a nevýhody, aby vám rozhodování šlo lépe. Pokud jste i po přečtení článku na vážkách, možná se ještě podívejte, jak jsme vyvrátili 7 největších mýtů o operativním leasingu, to se může hodit.

Výhody dobře nastaveného operativního leasingu

  • neřešíte opravy ani údržbu
  • nepotřebujete vstupní investici, stačí mít pravidelný příjem
  • riziko spojené se zůstatkovou hodnotou vozu je při běžném nájezdu a opotřebení na bedrech leasingové společnosti
  • vozový park přesně podle vašich představ a možností
  • služby na míru – vy určujete, jestli to bude jenom pronájem, nebo kompletní správa vozového parku
  • nejnižší celkové náklady oproti nákupu vozu nebo finančnímu leasingu
  • daňově uznatelná fixní měsíční splátka

Nevýhody operativního leasingu

  • na konci nic nevlastníte
  • pokud se o vůz řádně nestaráte, můžete na konci leasingu dostat účet za poškození nad rámec běžného opotřebení

Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto