Rychlejší než naše reakce: technologie ADAS pro bezpečnější jízdu

Bezpečnost v autě a na silnicích je aktuální a živé téma. I když máme pocit, že všechno důležité už jsme slyšeli. Dneska to bude o technologiích, které můžou zachraňovat životy.

Za víc než 90 procent všech dopravních nehod může lidské selhání. Nejčastějšími viníky jsou nepozornost a špatné vyhodnocení situace. Stát se to může i zkušenému a ohleduplnému řidiči. Riziko lidské chyby nejde nikdy úplně odstranit, můžeme ho ovšem výrazně snížit. Třeba technologie ADAS (Advanced Driver Assistance System – systém pokročilé asistence řidiči), která už se dnes považuje za standardní výbavu, je navržená tak, aby identifikovala nebezpečí a reagovala na ně rychleji, než to zvládne lidská mysl. Technologie také umí řidiči pomoct zvládnout nebo alespoň zmírnit kolizi.

Technologie ADAS má potenciál zlepšit bezpečnost na cestách. Vzhledem k tomu, že počet aut vybavených touto technologií roste, věnujme se teď do detailu jeho nejběžnějším funkcím a jejich úloze při zlepšování bezpečnosti na českých silnicích. Zjistěte, jak to vlastně celé funguje.

ADAS není jediná technologie, jedná se spíš o zastřešující název pro celý elektronický ekosystém ve vozidle, který poskytuje pomoc během řízení a umí podniknout kroky, které mohou zamezit dopravní nehodě.

Co všechno ADAS umí?

Dopad technologie ADAS na závažnost a četnost nehod je prokazatelný. Vědecké studie třeba představují, jaké funkce vám pomohou předejít dopravní nehodě.

  1. Prevence předního nárazu
    • Systém vás upozorní na nebezpečí
    • Aktivuje automatické nouzové brzdění
    • Zapne brzdový asistent
    • Sníží riziko předního nárazu až o 50 %
  2. Asistence pro jízdu v pruhu
    • Systém vás upozorní na opuštění jízdního pruhu
    • Spustí asistenci pro udržení v jízdním pruhu
    • Snaží se vrátit zpět do jízdního pruhu
    • Sníží riziko kolize o 11 %
  3. Detekce mrtvého úhlu
    • Systém vás upozorní na pohyb okolních vozů ve vašem mrtvém úhlu
    • Upozorní na opuštění jízdního pruhu
    • Sníží riziko kolize o 14 %
  4. Prevence zadního nárazu
    • Systém automaticky brzdí při rizikovém couvání
    • Upozorní vás na objekty za vozidlem
    • Sníží riziko kolize o 78 %

Studie ukazují, že technologie ADAS pomáhá předcházet lidským chybám a tudíž i nehodám. Než se rozhodnete pro nové auto na operák, můžete zkontrolovat, které bezpečnostní prvky obsahuje, a případně zahrnout ADAS jako další volitelnou výbavu.

Se správným softwarem v zádech můžete jezdit klidněji, lépe dodržovat předpisy a předcházet chybám, nehodám i pojistným událostem a zbytečným výdajům.

Klíčové komponenty v ADAS jsou:

  1. Senzory
    Technologie využívá fotoaparáty, ultrazvukové senzory, radarové senzory a LiDAR (light detection and ranging – senzory detekce světla a vzdálenosti). Často se nacházejí v předních a zadních náraznících automobilu a bočních zpětných zrcátkách.
  2. Software a data
    Pokročilý software zpracovává data ze senzorů a potom aktivuje bezpečnostní prvky. Strojové učení založené na algoritmech a umělé inteligenci je na vzestupu, což umožňuje samotným vozidlům „rozhodovat“, jak se chovat v různých situacích. Je samozřejmé, že ADAS hraje důležitou roli ve vývoji autonomních automobilů.
  3. Procesory
    Procesory jsou pro bezpečnost na silnicích důležité. Protože se procesory často věnují úzkému okruhu úkolů, bude jich v budoucnu ve vozidle potřeba mnohem víc. Proto výrobci pracují na vývoji softwarových platforem vyšší úrovně.
  4. Ovladače
    V závislosti na konkrétním systému ADAS dělá ovladač rozhodnutí řízená systémem, třeba zobrazí informace na displeji ve vozidle nebo ovládne motor a řízení.

Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto