Užitkový vůz na operák? Žádný problém

Užitkové vozidlo si s byznysem rozumí. Je to kompromis mezi osobním a nákladním autem a praktický všestranný parťák. Jaké jsou jeho výhody?

Jde o auto, které pojme celou rodinu i menší náklad. Ne nadarmo ho rádi využívají řemeslníci, restauratéři, ale i další živnostníci napříč obory. K převozu větších předmětů, stavebního materiálu i distribuci skladových zásob do měst je totiž ideální. Uplatní se takřka kdekoli. Navíc proklouzne i do center měst, kde se reguluje nákladní doprava. A taky je z čeho vybírat.

Užitkáče mají stovky podob. Jezdí na naftu, CNG a existují již i v čistě elektrické verzi. Vybrat si můžete menší i větší kousky a poměr nákladního prostoru a sedaček se také dá nastavit na míru vašim potřebám. I proto jsou stále oblíbenější.

O tom svědčí například statistiky prodejů Svazu dovozců automobilů za rok 2021. Podle těch se za minulý rok prodej lehkých užitkových vozů zvýšil o bezmála 15 % na 19 660 vozů. Žebříčku vévodil Renault s prodejem 2678 vozů, Peugeot prodal 2276 vozů a Fiat 2260. Nejprodávanějším modelem byl oblíbený Peugeot Boxer.

Užitkové vozidlo na operák pomůže nastartovat byznys

Když zjistíte, že je vaše podnikání zralé na operák, popřemýšlejte, jestli by se vám nehodilo LCV. Malé nákladní vozidlo nebo také kategorie N1. Váží do 3,5 tuny, a tak ho může bez starostí řídit každý, kdo disponuje běžným řidičským průkazem pro skupinu B. Typicky je jejich koncepce odvozená od osobních automobilů, jejím základem je samonosná jednoprostorová karoserie skříňového typu. Z hlediska jízdních výkonů, ovladatelnosti, bezpečnosti i pohodlí tak LCV hravě dosáhne na úroveň běžných osobních automobilů. Když si ho pronajmete na operák, odpadne vám spousta dalších starostí.

S lehkými užitkovými vozy se dostanete všude

Zájem o lehké užitkové vozy má kromě prostorových potřeb hned několik dalších důvodů. Jedním z nich je legislativa, která výrazně omezuje vjezd těžších vozidel do center, případně i do dalších částí měst. Vozy nad 3,5 tuny totiž ničí dlažbu a město ji pak musí nákladně opravovat. Roli hraje ale také ovzduší, na jehož kvalitě má nákladní automobilová doprava značný podíl. Dodávku tak ocení například restaurace, hotely a obchody ve městech či jejich dodavatelé.

Další výhodou je široká škála dostupných modelů. Na trhu najdeme celou řadu nejrůznějších provedení, která uspokojí individuální potřeby podnikatelů všeho druhu. Při výběru je tak nutné zohlednit konkrétní nároky a požadované funkce. Za zvážení rozhodně stojí, zda budete převážet spíše osoby, zboží, nebo vybavení nutné k výkonu práce. Dále záleží na jeho hmotnosti a charakteru. V neposlední řadě si položte otázku na vzdálenost a stav trasy, kterou budete s nákladem zdolávat. Dálnice, městská dlažba nebo lesní cesta, každý terén má svá specifika.

Většina užitkových vozů se řadí do několika kategorií podle rozměrů. Parametr L značí délku a obvykle bývá dostupný ve 4 variantách. U druhého parametru H, který značí výšku vozu, si řidiči mohou vybrat ze 3 možností. A právě kombinací parametrů L a H vznikne auto na míru potřebám vašeho podnikání. Kubíky potom označí velikost nákladního prostoru. Tím ale variabilita lehkých užitkových vozů rozhodně nekončí.

Dají se také opatřit takzvanou výdřevou, která chrání podlahu, případně stěny plechového nákladního prostoru proti poškrábání a opotřebení. Obvykle se vyrábí z pevného plastu, překližky nebo dřevotřísky. Kromě toho, že řidič ochrání vnitřek auta, se ještě na výdřevu dají montovat různé police a doplňky, které se uplatní ve specifickém provozu. Lehký užitkový vůz se dá také snadno přebudovat na chladicí nebo mrazicí variantu.

Prohlédněte si celou naši nabídku užitkových vozů a zjistěte, který by si dobře rozuměl právě s vaším byznysem. Nebo se nám ozvěte, společně najdeme něco přesně pro vás.

Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto