Vyšší dívčí jménem přívěs. Sledujte hmotnosti, vyhnete se tak možným pokutám.

Různé přívěsy a přívěsné vozíky jsou v Česku velmi oblíbené, s trochou nadsázky patříme v této oblasti v Evropě k velmocem. I přesto, že je u nás tažení přívěsů běžné, neví zdaleka každý, jak jezdit podle pravidel. Vyvarujte se těch nejnotoričtějších a jízda s nákladem pak bude nejen bezpečnější, ale také vám nebudou hrozit pokuty.


Pokud řídíte auto na operák, můžete tažný vozík za své auto bez obav zapojit a užívat si jeho zvýšené kapacity. Jen je potřeba hrát podle pravidel, abyste neohrozili sebe ani ostatní účastníky provozu.

Instalace tažného zařízení se řeší většinou již při konfiguraci vozu a tento doplněk je součástí pravidelných splátek. V případě, že si řidič přeje dodatečně tažné zařízení namontovat, musí mít souhlas leasingové společnosti. Ne vždy tento souhlas dostane, vše je na individuální dohodě. Řidič si musí také tuto instalaci sám zaplatit a při vrácení vozu tažné zařízení buď ponechá na voze, nebo ho demontuje, ale hrozí tzv. nadměrné opotřebení. Při dodatečné instalaci tažného zařízení je také nutný zápis do velkého technického průkazu vozidla.

Tažení přívěsů a přívěsných vozíků má několik různých „háčků“, na které je potřeba si dát pozor. Tím základním je to, jaký přívěs vlastně smíte za autem táhnout s ohledem na řidičské oprávnění, které vlastníte. A také s ohledem na technickou způsobilost vozu.

Půjde to s béčkem?


Drtivá většina řidičů disponuje oprávněním skupiny B a tak nějak má v povědomí, že za autem smí táhnout nebrzděný přívěs o nejvyšší povolené hmotnosti (to je ta zapsaná v technickém průkazu) 750 kilogramů. To je opět asi nejobvyklejší situace na našich silnicích, nicméně ve skutečnosti jsou možnosti trochu bohatší. S běžným béčkem totiž můžete řídit soupravu, ve které je motorové vozidlo, jehož nejvyšší povolená hmotnost nepřesahuje 3500 kilogramů (tedy třeba naloženou dodávku nebo pick-up), a k tomu za tímto vozidlem táhnout přívěs do hmotnosti 750 kilogramů.

Je tu ale i další alternativa. Nejvyšší povolená hmotnost přívěsu může přesáhnout 750 kilogramů (to už bude přívěs brzděný), ale pak nesmí nejvyšší povolená hmotnost celé soupravy (tedy auta a přívěsu) dohromady přesáhnout 3500 kilogramů. Za osobním autem, které má v technickém průkazu nejvyšší povolenou hmotnost 2500 kilogramů, tak můžete táhnout přívěs s nejvyšší povolenou hmotností 1000 kilogramů. Ale když usednete do dodávky, která má nejvyšší povolenou hmotnost třeba 3000 kilogramů, už za ní takový přívěs táhnout nesmíte. Vystačit si musíte s přívěsem do 750 kilogramů. Pozor, vždy v těchto případech platí, že se sčítají hmotnosti psané v technickém průkazu a nepřihlíží se k aktuální (okamžité) hmotnosti soupravy.




Na všechny situace, které vám zima položí do cesty

Zjistěte také, jak s autem na operák vyřešit cestu na hory nebo nainstalovat střešní nosiče.

Pokud potřebujete přemístit větší náklad, máte v zásadě dvě možnosti. Tou první je získat oprávnění skupiny B v rozšířeném rozsahu (B96), pak můžete tahat soupravu o nejvyšší povolené hmotnosti – celkem 4250 kilogramů. Výhodou této možnosti je, že pro zisk oprávnění B96 stačí jen kratší kurz v autoškole a složení doplňovací zkoušky před komisařem, nedělají se žádné teoretické testy.

Druhou možností je pak získat vyšší oprávnění B + E, u něj už je příprava delší a její součástí je teoretická i praktická výuka a také test z teorie. Pak ale můžete za autem táhnout přípojné vozidlo o nejvyšší povolené hmotnosti 3500 kilogramů a celá vaše souprava tak může mít až 7 tun.

Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto