Zjistěte, kdy se vám vyplatí finanční a kdy operativní leasing

Nové auto by vašemu podnikání teď opravdu pomohlo. Možností financování je ale tolik, že vám z toho jde doslova hlava kolem. Společnosti vrhají pojmy, podmínkami a sankcemi, takže je velmi jednoduché ztratit přehled. Pokud jste se rozhodli si auto pořídit jinak než za hotové, zbývají vám prakticky dvě možnosti – finanční leasing a operativní leasing. Zjistěte, který z nich lépe sedí vašemu podnikání. 


Všechno o finančním leasingu

Finančnímu leasingu se někdy také říká klasický leasing. S leasingovou společností uzavřete smlouvu, složíte akontační poplatek, který obvykle činní alespoň 30 % z hodnoty vozu. Když úvěr splatíte, vozidlo je vaše. Prázdné ruce vám po finančním leasingu sice nezůstanou, veškeré starosti a náklady na údržbu služebního auta jdou ale v tomhle případě za vámi. To může oproti operativnímu leasingu znamenat vyšší náklady, hůře se vám také bude plánovat cash flow celé společnosti. Podnikatelé se shodují na tom, že s operákem jdou mnohem lépe plánovat výdaje a jejich firmy jsou díky tomu v lepší kondici. 


Operativní leasing pod drobnohledem

Operativní leasing je v podstatě all-inclusive služba, při které si nemusíte dělat hlavu s náklady na pravidelný servis nebo výměnu pneumatik. Platíte pouze pravidelnou měsíční splátku, obvykle se obejdete i bez počáteční investice. Auto si od leasingové společnosti vypůjčíte zpravidla na 3 nebo 4 roky a na konci operáku ho vrátíte, vyměníte za lepší model nebo si ho od leasingovky odkoupíte. Neplatíte tedy splátku úvěru, ale částku za pronájem. Volitelné jsou doplňkové služby nebo roční nájezd, skladba volitelných prvků se odrazí ve výši splátky. Můžete si tedy vybrat, jestli chcete jenom jezdit a mít náklady proklatě nízko, nebo byste spíš ocenili, aby se vám o mobilitu někdo postaral kompletně. Ani operák do 6 000 korun měsíčně už dneska není sci-fi. 


Obě možnosti mohou být pro vaše podnikání skvělé řešení, záleží jenom na tom, co vašemu podnikání vyhovuje nebo jaké s ním na příštích několik let máte plány a jak byste chtěli svoje nové firemní auto aktuálně využívat. Při rozhodování není od věci koukat na celkové náklady, možnost jejich plánování, flexibilitu a množství starostí, které jste si s firemním autem ochotní dělat. 


Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto